2 beğenilme 0 beğenilmeme
579 kez görüntülendi
HIV + KÖŞE kategorisinde tarafından

HIV remisyonu ne demek?

HIV kesin tedavisi/şifası için çalışmalar yoğun ve virüse özgü zorluklarla devam ederken yeni terimler de günlük dolaşıma giriyorlar. Bir başka "sıkça sorulan HIV soruları" cevabı olan "fonksiyonel HIV tedavisi" bunlardan biri. Bir diğeri ise remisyon.
 

Remisyon tam olarak nedir? HIV remisyona girebilir mi?
Ve remisyonun HIV kesin tedavisinden ne farkı var?

 

En genel tanımıyla remisyon; kronik bir rahatsızlığın seyri sırasında duruma özgü belirtilerinin azaldığı ya da tamamen kaybolduğu ve hastalığın ilerlemediği bir dönemin adıdır.  HIV remisyonu dediğimizde ise şöyle bir tablodan bahsediyor oluruz;

HIV hâlâ vücuttadır, ancak etkin HIV ilaç tedavisi (ART) ile B (belirlenemeyen) seviyeye baskılanmıştır, dolayısıyla etkin değildir ve bir noktada HIV ilaç tedavisi, uzman hekim kararı ve onun gözetiminde bırakılmış olmasına rağmen virüs ilerlemesini tamamen durdurmuştur. Bir başka ifadeyle, virüs önce ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmıştır ve sonrasında ilaç kullanımı bilinçli olarak durdurulmuş olsa da virüs ilerlemeye devam etmez.

Yani özetle; remisyon ile fonksiyonel tedavinin şeklen aynı şey olduğu söylenebilir ve HIV üzerinde sürdürülen tedavi çalışmalarının bir kısmı kesin tedaviye değil bu tedavi yaklaşımına odaklanmış durumdadır.

Bu yaklaşımın amacı HIV ile yaşayanlara bir süre ilaç kullandırıp virüsü B (belirlenemeyen) seviyeye baskılamak ve sonrasında ilaç kullanımına gerek olmayan bir dönemi sağlamaktır. Dolayısıyla hala vücutta olmasına rağmen ilerlemeyecek, -cinsel yolla- aktarılması/bulaştırılması mümkün olmayacaktır ve ilaç da kullanılmayacağı için pratik olarak tedavi edilmiş olacaktır. Bu hem birey hem de toplum sağlığı açısından kazanımları olan bir yaklaşımdır.


 

5 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Aa çok güzel bilgi çok teşekkürler bende bazen diyorum yani son dönem ilaçlar kaç yıldır insanların hayatındaki belki 5 yıl belki 10 yıl saklanabiliyordur vücütda virüs diye düşünmüştüm bence bu olası :)
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
İlaç kullanımını bırakmak bile güzel olurdu gerçekten.Bir de anti-hiv mevzusu çözülse mis
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Müthiş bir anekdot, bilmiyordum. Paylaştığın için teşekkür ederim, hepimizin hayrına olsun, şöyle güzel güzel haberler gelsin artık. ❤️
tarafından

@StellaStar🌠 @AndyAndy @paradise123 Bu yeni bir bilgi değil. Öncelikle dünya üzerinde sanırım her yüz kişiden biri hiv ile enfekte olmuyor, yani virüs bu insanların vücuduna giremiyor, bu kişilere elit kontrolör deniyor, zaten ilik nakli sonrası 'tamamen' iyileşen insanlar da bu elit kontrolörlerin kendilerine donör olması sebebiyle iyileşmişler. Bunun dışında bir de yukarda yazıda bahsedildiği türde 'tedavi sonrası kontrolör' denen bir grup var. Bu insanlar da bir süre art aldıktan sonra tedaviyi bırakıyor ve latent hücreler vücutta kalsa da virüs kendini kopyalamaya devam edemiyor, yani vücut artık art'nin sağladığı şeyi öğrenmiş oluyor ve art yokluğunda kandaki virüsü baskılamaya devam ediyor. Ve bu insanların mevcut art kullananlar içinde yüzde kaçı oluşturduğu bilinmiyor. Fakat kimse kendi kafasından art bırakıp acaba ben tedavi sonrası kontrolör müyüm diye denemesin deniyor, çünkü bu epey riskli bir şey. Sanırım hem virüsün daha azgın şekilde kendini kopyalaması ihtimali yüksek hem de direnç geliştirmeyle sonuçlanabilir deniyor.

tarafından
Elit kontrolör olarak selam 👋 🙂 bu konuyu doktorumda söylemişti ilaç kullanmadan da uzun süreler virüs bana zarar veremiyormuş derneklerle de görüştük onlar da bu şekilde bilgi iletmişlerdi nadir görünen bir durum umarım en kısa sürede virüsü tamamen vücuttan atıp temizleyecek kür bulunur bulunmazsa da bu ilaçlar bizlere fazlasıyla yeterli sağlıkla kalın 👋
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Gecen gun icimden gecti arkadasima soylemistim, dusunsenize bi kac ay yada yil ilac kullanimindan sonra uzun sure negatif kaliyoruz.

Aslında 2 aylik enjeksiyonlar da buna yonelik bu sure bence uzayacak gibi bi his var icimde. 6 ayda bir sonra senede bir belki 5 yilda bir enjeksiyon bile psikolojimizi baya bi toparlar.
tarafından

@Apollo Zaten 2027'de 3-4 aylık enjeksiyonlar piyasada olacak, buna kesin gözüyle bakabilirsin, onun sonrası 6 aylık, sonrası 1 yıllık. Aralarına 6-7 sene koy bence, bi de batıda 4 yıldır aylık-iki aylık enjeksiyonlar mevcutken tr'de yok henüz :(

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
ben doktoruma bu konuyu sorduğumda yeni nesil ilaçlarla 30 yıl sonra rezervlerin tükenmesi muhtemel demişti...şimdi ben 51 yaşındayım ..eğer 30 yıl yaşamayı başarırsam 81 yaşında ilaçlar hivi bedenimden atacaklar öylemi ? ki bununda garantisi yok..remisyon işi biraz denizdeki balık..umut bağlanacak bi tedavi değil..30 yıla kim öle kim kala...
Hoş geldiniz, Hiv ve Aids sizelere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.
...