0 beğenilme 0 beğenilmeme
831 kez görüntülendi
HIV + KÖŞE kategorisinde tarafından
Merhaba canım pozitif dostlarım. 21 yaşında bir mühendislik öğrencisiyim. 19 yaşında tanı aldım. Biktarvy kullanmaktayım viral yüküm tanıdan beri negatif ve Cd4 sayım 1370. Sorun şu ki Tedavi başlangıcından beri 9 kilo aldım ve doktorlar Biktarvy'deki TAF yüzünden olduğunu söylediler. Şimdi Dolutegravir bazlı Tivicay+Truvent'e geçiş yaptık. Bir sorun olur mu diye korkuyorum. Uyumsuzluk veya viral yükün artması falan kafamı çok karıştırıyor. Biliyorum DTG de güçlü ama yine de sormak istedim.

9 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Sanmam ikisi farklı ama benzer iş yapan ilaçlar. Alakasız ama soru soracaktım ben de 19 yaşımdayım uniye gecicem okurken herhangi bir zorlukla karşılaştınmi veya iş bulurken karsilascak misin
tarafından
Ne okurken ne de işe girerken asla bir sorunla karşılaşmadım. Ayrıca okurken sorunla karşılaşmak ne demek? Dağ başında mıyız? :D okumaya engel bir sorun yok. Tıp bile okuyabilirsin. Cerrah bile olabilirsin.
tarafından
O manada demedim hem psikolojik olarak,  hemde kyk da kalabilir miyim acaba tam anlamadım onu
tarafından
Hiçbir sorun olmaz Kyk'da kaldım hiçbir sorun yok rahat ol. Girişte kayıt yaparken bulaşıcı hastalığın var mı diyecekler hayır de.
tarafından

@Hivron merhaba ben yıllardır hivent ve tvicay kullanıyorum. Hep negatifim. Ama biraz kilo aldım diyecektim ama tanı almadan önceki kiloma geldim. Birde psikolojin gayet iyi hivi pek benim gibi çok takmıyorsun

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Merhaba geçen ay  aynı şekilde ilaç değişikliği yapıldı tivicay-truvente geçtim. Şimdilik bir sorun yok. Biktarvy yan etkilerinden biri olan toplam liptit profilimi bozdu. (Kişiden kişiye farklılık gösterebilir) şimdilik bir sorun yaşamıyorum 1hafta sonra tekrar kontrole gideceğim bakalım.
tarafından
Umarım olumlu olur çünkü çok fazla makale okudum ve hepsinde Taf'ın (Biktarvy rejimi) kilo alımına sebep olduğunu belirtiyor.
tarafından

@Hivron İlaç değişikliğinden sonra 1ayda 2 kilo verdim ve kolesterolde yavaş yavaş düşmeye başladı. Kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte yan etkiler olabiliyor. 

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

Kilo alımı hakkında okuduğum şeylerden bir  derleme yapayım.

  • İlaçlar ile kilo alımı bağlantısı, çözümü hakkında belirsizlik devam ediyor. Net bilgiler yok.
  • TAF kilo aldırıyor. Dolutegravir de aldırıyor. Kilo alımı ilerlemiş hiv enfeksiyonu dışında sorun tabi. TDF kemik ve böbrekler üzerine olumsuz etkisi de var.
  • Çoğu hasta iştah artışından bahsettiği için fazla kalori alımının kilo artışında büyük bir rol oynadığından bahsediliyor. Hasta bireysel olarak değerlendirilmeli. 
  • ART’de değişikliğin ilk adım olmadığını söyleyen, kontrollü diyet, egzersiz vb yaşam tarzı değişikliği ile değerlendirmesini öneren doktorlar var.
  • Kilo alımının daha fazla olmayacağı bir platoya ulaşıp ulaşmayacağı belirsiz ama devam eden çalışmalarda böyle olduğu izlenimi varmış.

Stabil bir hasta olduğunu varsayarak viral yükte değişikliğin düşük ihtimal olduğunu düşünüyorum. Uyum durumunu yaşayıp göreceksin.

Bu sebeple ilaç değişikliği yapılanlar, son durumlarını ve kilo deneyimlerini sitede paylaşırsa güzel olur. 

Aylar sonra sen de paylaşırsan seviniriz.

tarafından
tarafından düzenlendi
Merhaba çok teşekkür ederim ancak Dolutegravir + X rejimi Bictegravir + X'e göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha az kilo problemi yaşatıyor. Taf her yerimi yağa çevirdi.
tarafından

@hopefully benim bu değişiklikte en merak ettiğim mesela biktarvyden tivicay+epivir e geçtiğimizde taf a herhangi bir direnç kazanıp kazanmadığımız. Mantıken geçiş yaptığımız ilaçlar virüse etki ettiği için ve ortamda virüsler baskılandığı için herhangi bir direnç söz konusu olmaz değil mi? Uzun vadede daha yeni ilaçlar bulunur ve toksitite düşer diye düşünüyorum ama biktarvy uzun vade taf sebebiyle biraz problem yaşatabilir gibi duruyor. 

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

@Mira senin yorumun nedir?

tarafından

Hoş geldin öncelikle @Hivron 😊 

@hopefully her şeyi yazmış. Geçmiş başlıklarda da kilo alımı yüzünden dolutegravirden biktarvy e geçenler olmuştu üyeler arasında..

Kişiden kişiye değişkendi..

tarafından
Ahh ahh ne yapsak bilemedim. Concerta ve Ritalin de kullanıyorum yine de kilom durmadan artıyor.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
21 yaşında mühendislik öğrencisiyim 19 yaşında tanı aldım, 9 kilo aldım yazısını okuyunca ben bunu ne ara yazdım ya dedim :D Her şeyimiz mi aynı olur kaderlerimiz bir yazılmış
tarafından
Ne mühendisliği okuyorsunuz ben de 21 yaşında mühendislik öğrencisiyim :)
tarafından
Elektrik elektronik mühendisliği okuyorum
tarafından
Ben de makine mühendisliği okuyorum Allah kolaylık versin senin bölümün de benimki gibi zor.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Biktarv ile dünya üzerinde tek kilo alamayan durumda olan ben miyim acaba? Asla kilo alamıyorum zaten doğduğundan beri Bu böyleydi ama bu ilaç bana hiçbir şekilde kilo aldırmadı.
tarafından
Bende de yapmadı kilo, evet istahı açiyor lakin bunu farkederseniz önlem aliyorsunuz,,
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Merhaba, elinde fazla Biktarvy kalan varsa bana dernek üzerinden ulaştırabilir mi?
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Ben de 2022 yılında truvada ve ıssentresten biktavry e geçtim. O günden sonra 15 kilo aldım hatta geçenlerde doktorum “bel bölgesi yağlanmasına dikkat etmemiz gerekiyor “ dedi. Ben yediklerimden çok değişik bir şey yemiyorum hatta eskiye nazaran daha sağlıklı besleniyorum diyebilirim. Şimdilik biktavry değiştirmek istemiyorum, doktorumun da böyle önerisi olmadı açıkçası.
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
bilemedim yavru ceylan, denklemin bi tarafında kilo vermek var diğer tarafında viral yük baskılamanın bir yolakla yanlışlıkla engellenmemesi ve direnç riski var. ben kilo almaya çalışıyorum alamıyorum mesela biktarvy ile. bu geçişi yapmadan önce diğer bütün kilo faktörlerini değerlendir bence. hepsini elimine ettikten sonra eğer sonuç alamazsan değiştir
Hoş geldiniz, Hiv ve Aids sizelere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.
...