Mavi-Banner

Gönderen Konu: Ppd  (Okunma sayısı 419 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karmasik

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 60
Ppd
« : Kasım 05, 2019, 03:23:42 ÖS »
Arkadaşlar doktor benden ppd testi istemedi bu veremle ilgili olan ama akciğer röntgeni istedi ve sikinti yok dedi. bi sorun olur mu sizce

Hiv ve Aids

Ppd
« : Kasım 05, 2019, 03:23:42 ÖS »

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 5920
Ynt: Ppd
« Yanıtla #1 : Kasım 05, 2019, 03:55:31 ÖS »
Ppd testi zaten vücutta verem mikrobu var mı diye istenen bir test. Verem mikrobu uzun yıllar vücutta gizli kalabiliyor hastalık yapmadan.

Akciğer filminde verem alenen gözükürse artık çok geçtir, mikrop hastalık yapmıştır demektir. Sadece Ppd testinde + çıkar ise vücutta vardır ama henüz hastalık yapmamıştır, uykudadır. Hiv pozitiflerde her sene %10 ihtimalle hastalık yapabilir. Hastalık geliştiği zaman alınan tedavi daha ağır ve zordur, hiv ilaçlarıyla etkileşimi vardır. Bu yüzden, ppd testi + ise ve hastalık yoksa, hastalık gelişmemesi için koruyucu tedavi önerilir hiv pozitiflere. Koruyucu tedavi daha basittir, etkileşimi yoktur. Bu durum önemlidir, tedavi rehberlerinde de vardır. Özellikle veremin yaygın olduğu bölgelerde veremden koruyucu tedavinin (latent tüberküloz tedavisi deniyor) hiv tedavisi ile birlikte, pek çok kişinin sağlığını koruduğu kanıtlanmıştır.

Drunla tekrar konuş bence.
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2019, 03:57:28 ÖS Gönderen: Mavera »
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

hk

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 800
Ynt: Ppd
« Yanıtla #2 : Kasım 05, 2019, 04:01:46 ÖS »
@Karmasik , Mavera  cok hakli ,  verem hiv+ ler icin cok sikinti olusturabiliyor bu yuzden  her hiv+ icin PPD testi yapilmasi onemli .
Doktorun ahatirlatirsan testi isteyecektir diye dusunuyorum.

Hiv ve Aids

Ynt: Ppd
« Yanıtla #2 : Kasım 05, 2019, 04:01:46 ÖS »

Karmasik

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 60
Ynt: Ppd
« Yanıtla #3 : Kasım 08, 2019, 08:44:55 ÖS »
Doktoruma söyleyeceğim teşekkürler @hk @Mavera

Annembabam

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 202
Ynt: Ppd
« Yanıtla #4 : Kasım 10, 2019, 04:18:13 ÖÖ »
Bende verem ve akciger kanseri konusunda cok korkuyorum. 1 haftadir babamda da gecmeyen bir oksuruk var, gecen sene ppd negatif gelmisti ve asilarida olmustu. Ama gecen hafta sabah agzindan kan geldi. Oksuruk gecmedi ama doktor mr istedi sonucu bekliyoruz. @Mavera  Mavera ustat sen bilirsin asilari olduktan sonra hala verem ihtimali var mi?

rostan

  • Üye
  • *
  • İleti: 39
Ynt: Ppd
« Yanıtla #5 : Kasım 10, 2019, 01:27:33 ÖS »
Her kanda gelmede verem ihtimali yok uzun süreli öksürükte kan olağan birşey ancak takip gerektirir. Boğaz tahriş te olmuş olabilir. Bir kontrole gitmek lazım. bende kışın öksürük başladımı tahrip olmuş akciğerimde sürekli kan geliyor.

iss

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 1227
Ynt: Ppd
« Yanıtla #6 : Kasım 10, 2019, 06:54:29 ÖS »
Bende verem ve akciger kanseri konusunda cok korkuyorum. 1 haftadir babamda da gecmeyen bir oksuruk var, gecen sene ppd negatif gelmisti ve asilarida olmustu. Ama gecen hafta sabah agzindan kan geldi. Oksuruk gecmedi ama doktor mr istedi sonucu bekliyoruz. @Mavera  Mavera ustat sen bilirsin asilari olduktan sonra hala verem ihtimali var mi?

Verem için koruyucu aşı malesef yetişkinler için değil cocuklar için işe yarıyor.  Doktorunuz mr degil de ilaclı toraks bt istemiştir, tomografi yani. O daha kapsamlı bilgi verir ama verem icin yeterli bir tetkik değildir. Verem şüphesi olanlara mutlaka üc gün arka arkaya balgam testi yapılması gerekir. Kültür de verem mikrobu aranır.
Sakladığın sır senin esirindir.
Açığa vurursan sen onun esiri olursun.

pzHIV

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 248
Ynt: Ppd
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2019, 12:34:59 ÖÖ »
Arkadaşlar ben tedaviye yeni başlarken, bana burda anlatılan 'cilt altına bir şey enjekte edilip 3 gün izlenen test' yapılmadı onun yerine kan tahlilinde bakılmış geçmiş lab sonuclarına baktım 'QUANTİFERON TB GOLD TEST IGST İNTREFERON GAMMA SALINIM TESTİ' diye bir ismi var, negatif çıkmış.

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 5920
Ynt: Ppd
« Yanıtla #8 : Kasım 11, 2019, 08:21:46 ÖÖ »
O pahalı ve daha ayrıntılı bir test, ppd den daha kesin sonuc veriyor (cd4 ler çok düşük değildiyse güvenilir) quantiferon negatifse veremden koruyucu tedavi önerilmiyor.
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
19 Yanıt
2066 Gösterim
Son İleti Şubat 02, 2017, 05:59:05 ÖS
Gönderen: poz.poz.
7 Yanıt
1127 Gösterim
Son İleti Haziran 10, 2017, 08:07:10 ÖÖ
Gönderen: Mavera
Ppd testi

Başlatan ibrahim_tr « 1 2 » HIV + KÖŞE

20 Yanıt
1301 Gösterim
Son İleti Ağustos 14, 2018, 01:21:47 ÖS
Gönderen: OnlyRedLeftFromRainbow
21 Yanıt
1312 Gösterim
Son İleti Nisan 06, 2018, 07:19:17 ÖÖ
Gönderen: Mavera
4 Yanıt
511 Gösterim
Son İleti Ağustos 15, 2018, 10:49:44 ÖS
Gönderen: logitech