Gönderen Konu: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ  (Okunma sayısı 2540 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yeniden_Başlasın

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 343
  • 11.05.2018 Hiv+ Tanısı Aldım
Merhaba arkadaşlar,

Bugün ikinci muayenemi oldum. Doktorum Genvoya'nın içindeki tenofovir nedeniyle kemik dansitometri istemişti. Bugün dansitometri sonuçlarımı inceledi. Ölçüm esnasında omurga disklerimden birinde %0.5 ile %1 arasında çok az bir düşüklük gözlemlenmiş. Bunun önemsiz olduğunu ve Genvoya'da kemik erimesi riskinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Genvoya'nın ilk kutusunun bitişi nedeniyle Hiv Rna ve Cd4 tespiti için tekrar kan verdim. 19 gün sonraya Hiv Rna ve Cd4 sonucumun değerlendirmesi için randevu verdiler. Bir de HLA ve HIV RNA direnç testi istemişlerdi. HLA negatif çıktı fakat HIV RNA  direnç testim henüz sonuçlanmamış. Bu sefer ilaçlarım 2 aylık yazıldı. Bir sonraki süreçte ise 3 aylık yazılacakmış.
Son olarak sormak istediğim bir şey var. Doktoruma beyin tomografisi, MR veya kanser taraması yaptırmalıyım diye sordum. Doktorum bana; ''Vücudunda herhangi bir bulgu yokken buna gerek yok. Ayrıca Hiv Rna'nın tespit edilemeyen düzeyde olması ve Cd4'lerin yüksek olması demek Tüberküloz, Zona, Lenfoma olmayacağın anlamına gelmez. Virüsün kanda kontrol altına alınması bu saydığım riskleri engellemeyebilir'' dedi. Burada ne demek istedi tam anlamadım? Yani negatifte olsan bu hastalıklara yakalanma riskin mi var demek istedi? Yoksa HIV virüsü nedeniyle her an bu hastalıklara yakalanabilirsin mi demek istedi?

Hiv ve Aids


iss

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 1621
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #1 : Temmuz 05, 2018, 01:17:18 ÖS »
Kanser için süpheli sınıfta değilsen yada belirtileri taşımıyorsan evet mr tomografi gibi şeylere şimdilik gerek yok. Özellikle tomografi radyasyon almak demektir ve baslı başına kanser için kendisi risktir.

Verem, zona vs diger hastalıklar için direk cd4 yada rna ya göre değerlendirme yapılmaz dogru söylemiş. Mesela verem. Mikrobu alırsın içinde durur vücudunun düşük bir anında aktif hastalık yapabilir. Rna nın negatif olması, cd4 lerin, 500 üzeri olması vücudu dirayetli hale getirir ama verem vs hastalıklar için riski sıfıra indiremez malesef. Konusu acılmısken inh tedavisi bu riski daha da azaltır ama o da sıfırlamaz.

Sonuc olarak vücudumuza iyi bakmalıyız ama hal böyleyken de halihazırda bagısıklık sistemimiz düşük oldugu için negatif bireylere göre bir tık daha müsaitiz bu tarz hastalıklar için. Naparsak yapalım hastalanabilriz diyemeyiz ama benim CD 4lerim iyi bu hastalık bana ugramaz da diyemeyiz. Sonucta hiv negatif bircok insan cd4 ü bizimkinden yüksek oldugu halde verem zona vs hastalıklara yakalanabiliyorlar.
Sakladığın sır senin esirindir.
Açığa vurursan sen onun esiri olursun.

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 6314
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #2 : Temmuz 05, 2018, 01:29:12 ÖS »
Hiv pozitiflerde, çok özel bir durum olarak, verem için artmış risk devam ediyor, bu yüzden risk grubundakiler (ppd testi 5 mm üstü) için inh tedavisi öneriliyor.

Zona ve lenfoma hiv negatiflerde de çıkabiliyor.

Tedavi almamız hiç hastalanmayacağımız anlamına gelmiyor.

Ama şu yararı var tedavinin: Tedavi sayesinde hiv rna negatif, cd4 yüksek iken, aids tanımlayıcı hastalıklarımız olmayacak: pnömokistis zatüresi, cmv retiniti, kaposi sarkomu, disemine mac enfeksiyonu, vs. gibi. Bunlar bağışıklık çok düşük olunca gözüken ve sıklıkla sakatlık-ölümle sonuçlanabilen ağır hastalıklar. Hiv tedavisi sayesinde aids evresine geçmeyeceğimiz için bunlar olmayacak.

Onun dışında (verem dışında) diğer hastalıkların negatif insanlarla aynı sıklıkta olması bekleniyor.
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

Hiv ve Aids

Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #2 : Temmuz 05, 2018, 01:29:12 ÖS »

Yeniden_Başlasın

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 343
  • 11.05.2018 Hiv+ Tanısı Aldım
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #3 : Temmuz 05, 2018, 02:20:02 ÖS »
Kanser için süpheli sınıfta değilsen yada belirtileri taşımıyorsan evet mr tomografi gibi şeylere şimdilik gerek yok. Özellikle tomografi radyasyon almak demektir ve baslı başına kanser için kendisi risktir.

Verem, zona vs diger hastalıklar için direk cd4 yada rna ya göre değerlendirme yapılmaz dogru söylemiş. Mesela verem. Mikrobu alırsın içinde durur vücudunun düşük bir anında aktif hastalık yapabilir. Rna nın negatif olması, cd4 lerin, 500 üzeri olması vücudu dirayetli hale getirir ama verem vs hastalıklar için riski sıfıra indiremez malesef. Konusu acılmısken inh tedavisi bu riski daha da azaltır ama o da sıfırlamaz.

Sonuc olarak vücudumuza iyi bakmalıyız ama hal böyleyken de halihazırda bagısıklık sistemimiz düşük oldugu için negatif bireylere göre bir tık daha müsaitiz bu tarz hastalıklar için. Naparsak yapalım hastalanabilriz diyemeyiz ama benim CD 4lerim iyi bu hastalık bana ugramaz da diyemeyiz. Sonucta hiv negatif bircok insan cd4 ü bizimkinden yüksek oldugu halde verem zona vs hastalıklara yakalanabiliyorlar.
Kanser için şüpheli sınıfta olup olmadığımı nasıl anlayacaklar? Yapılan kan tahlillerinden mi? Verem ile ilgili hangi periyotlarla verem testi yaptırmalıyım? Vücutta verem mikrobu tespit edildiği anda verem aşamasına gelmeden tedavi mümkün deniyor sonuçta. Anladığım kadarıyla negatifte olsa pozitifte olsa çeşitli hastalıklara yakalanma riski mevcut. Bu risk bizlerde biraz daha fazla.

Yeniden_Başlasın

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 343
  • 11.05.2018 Hiv+ Tanısı Aldım
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #4 : Temmuz 05, 2018, 02:24:45 ÖS »
Hiv pozitiflerde, çok özel bir durum olarak, verem için artmış risk devam ediyor, bu yüzden risk grubundakiler (ppd testi 5 mm üstü) için inh tedavisi öneriliyor.

Zona ve lenfoma hiv negatiflerde de çıkabiliyor.

Tedavi almamız hiç hastalanmayacağımız anlamına gelmiyor.

Ama şu yararı var tedavinin: Tedavi sayesinde hiv rna negatif, cd4 yüksek iken, aids tanımlayıcı hastalıklarımız olmayacak: pnömokistis zatüresi, cmv retiniti, kaposi sarkomu, disemine mac enfeksiyonu, vs. gibi. Bunlar bağışıklık çok düşük olunca gözüken ve sıklıkla sakatlık-ölümle sonuçlanabilen ağır hastalıklar. Hiv tedavisi sayesinde aids evresine geçmeyeceğimiz için bunlar olmayacak.

Onun dışında (verem dışında) diğer hastalıkların negatif insanlarla aynı sıklıkta olması bekleniyor.
Verem riski negatif insanlara göre çok daha yüksek bunu anladım. Ara sıra verem testi yaptırmak lazım. Diyelim ki verem testinde pozitif çıktım. Günde bir ilaçla tedavisi mümkün oluyormuş doğru mu? Bu saydığın diğer Aids Tanımlayıcı Hastalıkların teşhisi nasıl yapılıyor peki? Yani vücudumda bunların olup olmadığını nasıl bileceğim?

Elif

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 208
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #5 : Temmuz 05, 2018, 02:44:55 ÖS »
Arkadaslar ben tani alali 3 ay oldu ama doktor sadece bana ppd verem testi yaptirdi o negatif geldi sonra bir zature icin asi yaptirdim onun disinda hiv rna testi istedi 54 bin cikti bir aylik ilac yazdi onu kullandim tekrar hiv rna aldi sonra 3 kutu yazdi birde cd4 sayim 751 cikmisti direnc testi yapmadi burda ki cogu testi yapmadi

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 6314
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #6 : Temmuz 05, 2018, 03:45:00 ÖS »
Aids tanımlayıcı hastalıklar zaten aslında her an her ortamda bulunan mikroplar tarafından yapılıyor, bağışıklığımız normal çalışırken sıkıntı yok asla hastalık yapamıyor bu mikroplar. Zaten hastalık çıktığı zaman çok şiddetli oluyor pnomokistis zatüresi ciğerler balçık gibi yapışkan iltihapla doluyor nefes darlığı öksürük oluyor, cmv retiniti körlüğe kadar gidiyor vs bunlar sadece cd4 200 altında hatta daha da düşükken (50 altında) görüldüğü için korkmamız gereksiz.

Verem için artmış bir riskimiz mevcut, toplu alanlarda hastane, yurt, hapishane, toplu taşıma vs. olanların senede bir ppd testi yaptırması iyi olur, ppd pozitifliği vücutta verem mikrobu var demek olabiliyor, hastalık yapmasın diye inh tedavisi öneriliyor. Hastalık yaptığı zaman zaten belirtiler (2 haftadan uzun süre geçmeyen öksürük, balgam, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi vs.) ve akciğer filmi/balgam tahlili ile hastalık tanısı konuluyor ve tedavide daha çok ilaç gerekiyor.

Kanser için risk arttıran şeyler: dengesiz kötü katkı maddeli fast food ağırlıklı beslenme, hareketsiz yaşam, obezite, sigara, alkol, bazı kimyasal maddeler, diğer viral hastalıklar. Hpv kadınlarda rahim ağzı kanseri erkeklerde de (özellikle eşcinsellerde) anal/rektum kanseri yapabiliyot mesela.

Rutin olarak 40 yaş üstü kadınlara meme kanseri için mamografi, 30 yaş üstü kadınlara rahim ağzı kanseri için hpv smear testi öneriliyor. 50 yaş üstü herkese gaitada (dışkı) gizli kan tahlili aranması öneriliyor barsak kanseri için. Kolonoskopi de önerilebilir. Ek risk faktörleri ailede başkalarında benzer hastalıklar öyküsü varsa erkene çekilebilir bu taramalar. Lenf bezlerinde geçmeyen şişliklerin de incelenmesi lazım-genel olarak hiv pozitiflerde yaygın lenf bezi şişlikleri çok sık oluyor ve bunlar zararsız olupr tedavinin gidişatını etkilemiyor. Ancak tabi ki doktorun değerlendirmesi iyi olur. Bunun dışında zaten ömrümüz boyunca çok sayıda kan tahlili oluyoruz bir problem olunca farkedilir.
« Son Düzenleme: Temmuz 05, 2018, 03:47:37 ÖS Gönderen: Mavera »
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

Yeniden_Başlasın

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 343
  • 11.05.2018 Hiv+ Tanısı Aldım
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #7 : Temmuz 05, 2018, 04:03:48 ÖS »
Aids tanımlayıcı hastalıklar zaten aslında her an her ortamda bulunan mikroplar tarafından yapılıyor, bağışıklığımız normal çalışırken sıkıntı yok asla hastalık yapamıyor bu mikroplar. Zaten hastalık çıktığı zaman çok şiddetli oluyor pnomokistis zatüresi ciğerler balçık gibi yapışkan iltihapla doluyor nefes darlığı öksürük oluyor, cmv retiniti körlüğe kadar gidiyor vs bunlar sadece cd4 200 altında hatta daha da düşükken (50 altında) görüldüğü için korkmamız gereksiz.

Verem için artmış bir riskimiz mevcut, toplu alanlarda hastane, yurt, hapishane, toplu taşıma vs. olanların senede bir ppd testi yaptırması iyi olur, ppd pozitifliği vücutta verem mikrobu var demek olabiliyor, hastalık yapmasın diye inh tedavisi öneriliyor. Hastalık yaptığı zaman zaten belirtiler (2 haftadan uzun süre geçmeyen öksürük, balgam, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi vs.) ve akciğer filmi/balgam tahlili ile hastalık tanısı konuluyor ve tedavide daha çok ilaç gerekiyor.

Kanser için risk arttıran şeyler: dengesiz kötü katkı maddeli fast food ağırlıklı beslenme, hareketsiz yaşam, obezite, sigara, alkol, bazı kimyasal maddeler, diğer viral hastalıklar. Hpv kadınlarda rahim ağzı kanseri erkeklerde de (özellikle eşcinsellerde) anal/rektum kanseri yapabiliyot mesela.

Rutin olarak 40 yaş üstü kadınlara meme kanseri için mamografi, 30 yaş üstü kadınlara rahim ağzı kanseri için hpv smear testi öneriliyor. 50 yaş üstü herkese gaitada (dışkı) gizli kan tahlili aranması öneriliyor barsak kanseri için. Kolonoskopi de önerilebilir. Ek risk faktörleri ailede başkalarında benzer hastalıklar öyküsü varsa erkene çekilebilir bu taramalar. Lenf bezlerinde geçmeyen şişliklerin de incelenmesi lazım-genel olarak hiv pozitiflerde yaygın lenf bezi şişlikleri çok sık oluyor ve bunlar zararsız olupr tedavinin gidişatını etkilemiyor. Ancak tabi ki doktorun değerlendirmesi iyi olur. Bunun dışında zaten ömrümüz boyunca çok sayıda kan tahlili oluyoruz bir problem olunca farkedilir.
Verem için yılda bir kere test yeterli diyorsun yani. Fast Food tüketimi ve hareketsiz(sporsuz) yaşam bende mevcut ne yazık ki. Anne tarafımdan dedem mide kanserinden vefat etmişti. 3 sene evvel(hiv negatif iken) hem endoskopi hemde rektoskopi yaptırmıştım. Midemde bir sıkıntı yoktu fakat rektumda kondilom tespit etmişlerdi. Kondilom için herhangibir koterizasyon tedavisi olmadım. Fakat hiç bir partnerime de HPV bulaşı olmadı. Bunun üzerine başka bir hastanenin doktoru bu HPV olmayabilir, zararsız bir papilla da olabilir HPV olsa partnerinize anında bulaşır demişti. Hiv pozitif teşhisi konulduğunda Gaita ve anal sürüntü testleri yaptılar hepsi negatif çıktı. Öyle kaldı yani üstüne düşmedim. Fakat şimdi Hiv pozitifim yeniden bir rektoskopi yaptırayım mı sence?

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 6314
Ynt: BUGÜN İKİNCİ MUAYENEMİ OLDUM - GENVOYA'NIN İLK KUTUSU BİTTİ
« Yanıtla #8 : Temmuz 06, 2018, 07:14:59 ÖÖ »
Bu konuyu hiv tedavisi yürüten doktorunla konuşmalısın en iyi tavsiyeyi o verecektir.
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
18 Yanıt
4493 Gösterim
Son İleti Ağustos 21, 2017, 07:20:43 ÖÖ
Gönderen: Mavera
6 Yanıt
2072 Gösterim
Son İleti Ekim 22, 2017, 09:57:44 ÖS
Gönderen: genvoya
3 Yanıt
2521 Gösterim
Son İleti Mayıs 31, 2018, 12:14:31 ÖS
Gönderen: hk
12 Yanıt
2960 Gösterim
Son İleti Temmuz 04, 2018, 04:58:07 ÖS
Gönderen: Angelowic
4 Yanıt
1484 Gösterim
Son İleti Nisan 04, 2019, 06:28:54 ÖÖ
Gönderen: benburak