Gönderen Konu: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???  (Okunma sayısı 4805 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

b612

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« : Haziran 27, 2018, 02:58:57 ÖÖ »
Merhabalar 1 yıldır pozitifim ve sürekli ufak tefek problemler yaşıyorum. Geçen hafta kontrolüm vardı kan verdim ilaçlarımı aldım. Ancak 1-2 gündür grip benzeri belirtiler hafif mide bulantısı falan var. İnternetten kan sonuçlarıma bakıyım dedim AST 272 - ALT 542 - GGT - 154 çıkmış değerler referans aralıkların 10-15 katı neredeyse? Sorun ne olabilir?? Düşünmekten uyuyamadım sabah doktora gideceğim ama ne olabilir bu uyanık olan varsa yardımcı olabilir mi?

Hiv ve Aids

AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« : Haziran 27, 2018, 02:58:57 ÖÖ »

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 6314
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #1 : Haziran 27, 2018, 07:03:33 ÖÖ »
Daha önce hep normal sınırlarda mıydı bu değerler?
Hangi ilacı kullanıyorsun?
Başka ek ilaç bir katkı destek ürünü kullanıyor musun?

Bu değerler karaciğerinin zorlandığını gösteriyor olabilir. Sebebi araştırılmalı. Antibiyotik, alkol, ağrı kesici, verem koruma tedavisi, mantar tedavisi için hap, spor için protein tozu hormon vitAmin vs kullanımı varsa bunlar yapmış olabilir.

Hepatit a b c için araştırılmışsındır heralde, a ve b için aşın olması lazım drun tekrar bunlara bakabilir. Veya geçirdiğin başka bir viral enfeksiyon da geçici olarak böyle bir yükselme yapabilir. Doktorun aynı zamanda ultrason ile karaciğerine de bakabilir ek başka bir sorun var mı diye. Safra kesesi karaciğer yollarında tıkanıklık yağlanma vs olabilir

Düşük ihtimal-hiv ilacı da yapmış olabilir ama eğer yeni güncel ilaçlardan kullanıyorsan bundüşük ihtimal dediğim gibi. Bu durumda doktorun ilaç değişikliğine gidebilir ancak buna karar vermeden önce yukarıda bahsettiğim diğer her şeyin araştırılıp elenmesi faydalı olur.

Sebep her ne olursa olsun doktorun gereken müdaheleyi yaptıktan sonra karaciğerin toparlayacaktır, karaciğer inanılmaz bir kendini yenileme kapasitesine sahip çünkü, altıda birine kadar küçük parça kalsa bile ondan kendini yenileyebiliyor korkma. Sadece druna git ve takip ettir. Bu esnada drunun haberi olmadan ek ilaç kullanma. Yağlı sağlıksız fast food türevi abur cubur beslenme, alkol alma. Hafif sağlıklı ve karaciğer temizleyen şeylerden beslen -sebze yemekleri enginar vs gibi.
« Son Düzenleme: Haziran 27, 2018, 07:04:44 ÖÖ Gönderen: Mavera »
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

b612

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #2 : Haziran 27, 2018, 11:00:16 ÖÖ »
Daha önce hep normal sınırlardaydı, AST daha önceki iki teste 34-15, ALT 55-8, GGT 15-14 müş. Triumeq kullanıyorum, başka kullandığım ilaç yok şuan. Sabah doktora gittim, ultrason ve kan testleri istedi. Öğleden sonra sonuçlarımı göstereceğim. Ultrason sonucunda; "Safra kesesi boyutları normal olup duvar yada lümen patolojisi saptanmamıştır. İntra ve ekstrahepatik safra yollarının genişliği normal sınırlardadır." diyor. Sanırım safra kesesi taşı yok demek oluyor bu.

Hiv ve Aids

Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #2 : Haziran 27, 2018, 11:00:16 ÖÖ »

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 6314
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #3 : Haziran 27, 2018, 11:47:48 ÖÖ »
Evet başka sebepler araştırılmaya devam edecektir korkma. Gelişmeleri paylaş bizimle.
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

hk

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 862
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #4 : Haziran 27, 2018, 12:17:31 ÖS »
@b612 ,  karaciger degerlerinin takibi onemli , degerlerin yuksek olmasi pek iyi degil  AMA merak etme  doktorunun uygulayacagi tedavi ile tekrar duzelecektir insallah .


Benimde  bir kac  ay once karaciger  degerlerim bir  anda 300-400 leri bulmustu.  doktorum hemen gerekli tum testleri  ve  incelemeleri  yapti, ve  ciddi bir  sikinti bulamadi ..


ben tedavime baslarken genvoya  ile  beraber tuberkuloz onleyici IHN tableti kullaniyordum ,  ayrica  spora gittigim icin protein tozu vs kullaniyordum , doktorum bu inh ilacini ve  kullandigim tum sporcu destek urunleri  kesti ..  diet baslatti ...degerlerimi haftalik takibe  aldi. 

sonucta  her  hafta yaptirdigim testlerde gordumkli ( bir  kismini ben ozel labratuarda  yaptirdim) ( ast-alt-ggt = 40 TL )..   karaciger  degerlerim yavas  yavas duzelmeye  basladi .  3 ay sonunda degerlerim tam normale dondu cok sukur.

Seninde degrlerindeki artis  sebebin belirlenince uygun tedavi ile hizla  normale  donecektir.



« Son Düzenleme: Haziran 27, 2018, 12:19:05 ÖS Gönderen: hk »

logitech

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 166
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #5 : Haziran 27, 2018, 12:51:25 ÖS »
@hk Bu verem önleyici ilaç küçücük ama ne çok etkisi varmış öyle.

Peki bırakınca ne oldu yani verem bakterisini vücuttan tamamen atamamış oldun. Bi sorun olmadı mı?  Ben de kullanıyorum da merak ettim

hk

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 862
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #6 : Haziran 27, 2018, 01:14:06 ÖS »
@logitech , INH ilacina  pdd testi sonuc  bende  ( +8 )   ciktigi  icin tedbiren  baslamisti  doktorum.  yaklasik 4 ay kadar  kullanmistim.   


Aslinda hiv tasimayan insanlarda  INH tedavisine  (+14)  degeri sonrasi baslaniyor.   eger hiv  tasiyicisi ise (+5)  sonrasi oneriliyor.  ama sart degil tabiki. riskleri minimuma indirmek adina yapiliyor...


inh ilaci karaciger  uzerine  cok fazla  yuk bindiriyor  malesef, bu yuzden verem savas dispanserinde ilaci verirken en basta karaciger  hasari olursa sorumlulugu ustleniyorum yazisi imzalatiyorlar herkese. ( mutlaka  sanada imzalatmislerdir)


Ben d INH ilacini kestikten sonra , verem mikrobu tespiti icin kullanilan ``Quenteferon testi`` de  yaptirdim , cok daha hassas bir test sonucum cok sukur  negatif  cikti..

logitech

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 166
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #7 : Haziran 27, 2018, 02:19:11 ÖS »
Benim t spot testi yapıldı pozitif geldi verem mikrobu bulundu zaten. Ama aktif değildi virüs. Yinede fırsatçı hastalık olmaması için sanırım 9 ay kullanacağım. Bu süreçte çok tedirginim ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.  @Mavera Sanırım siz de kullanmıştıniz 9 ay. Sizde bir rahatsızlık oluşturdu mu karaciğer üzerinde

b612

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #8 : Haziran 27, 2018, 02:22:24 ÖS »
Bugün verdiğim kanda HBsAg Negatif, Anti HCV negatif, Anti HBs pozitif, AST 385, ALT 724, GGT 181 daha da yükselmiş :/ Total Bilirubin 3.49, Direkt Bilirubin 1.84, İndirekt Bilirubin 1.6 bunlarda referans aralığın çok üstünde.

b612

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #9 : Haziran 27, 2018, 03:48:30 ÖS »
Doktor 2 gün dinlenmemi ve tekrar gelmemi söyledi. Ciddi bir problem yok gibi duruyor başka bir etken tetiklemiş olmalı dedi.

Mavera

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 6314
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #10 : Haziran 28, 2018, 07:25:07 ÖÖ »
Benim t spot testi yapıldı pozitif geldi verem mikrobu bulundu zaten. Ama aktif değildi virüs. Yinede fırsatçı hastalık olmaması için sanırım 9 ay kullanacağım. Bu süreçte çok tedirginim ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.  @Mavera Sanırım siz de kullanmıştıniz 9 ay. Sizde bir rahatsızlık oluşturdu mu karaciğer üzerinde

Korkma. Inh kullanan insanların %5-10 unda karaciğer zorlanması olabiliyor hepsinde değil. Ben sorun yaşamadım. Doktorun zaten değerlerini takip edecektir ola ki sıkıntı oldu ilaç kesilince düzeliyor zaten.
UYARI: Hiç bir laboratuarla maddi manevi iş birliğim yoktur. Aksini iddia edenler kanıtlamakla yükümlüdür! Burada paylaştığım bilgiler güvenilir internet sitelerinden/güncel rehberlerden ve kendi doktorumdan edindiklerimdir. Tatmin olmayan kişiler enfeksiyon uzmanı dra danışmakta özgürdür.

logitech

  • Katılımcı Üye
  • *
  • İleti: 166
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #11 : Haziran 28, 2018, 08:24:20 ÖÖ »
O tamam ama ilaç kesilirse de veremin aktif olma riski ile yaşayacağız. Biraz sıkıntılıli bir süreç  ilacın kesilmesi durumu

b612

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #12 : Haziran 29, 2018, 09:55:10 ÖS »
AST 272 - ALT 542 - GGT - 154 olan değerler 2 gün önce tekrarlanan testte AST 385 - ALT 724 - GGT 181 çıktı. Bugün ki testlerde ise AST 443 - ALT 802 - GGT 191 birde bugünki testte NRBC diye birşey 0.2 çıkmış. Doktor belirli bir sebeb gözükmediğini düşmezse ilaç değişikliğine gidebileceğini söyledi. Triumeq e ara vermemi söyledi ve 3 tane başka bir ilaç verdi adını hatırlamıyorum triumeq yerine onu kullanıp pazartesi tekrar gelmemi söyledi. Karaciğer enzimlerine etki etmeyen bir ilaç dedi. Sorunun Triumeq ten kaynaklanma ihtimali olabileceğini söyledi. Hastaneye yatmamı tavsiye etti ama kabul etmedim. Hareket etmememi ve mümkün olduğunca yatıp dinlenmemi söyledi. Ancak benim birde şöyle bir problemim var pazar günü bir haftalığına tatile gidiyordum. Rezervasyon yapıldı paralar ödendi iptal etme şansım yok. Bu durumda nasıl olacak? Gitmeyi hem istiyorum hemde gitmesem baya zarardayım. Gidip orada kan testi yaptırsam bir yerde durum ne baksam gelince doktorla ona göre konuşsam. Bir akıl verseniz? Birde hivRNA negatif gelmedi, ramazanda sahur falan derken düzenim bozulduğu için 2-3 gün ilacı içmeyi unuttum. Doktor 2-3 günde olabileceğinden daha yüksek sanki dedi. Direnç geliştirmiş olma ihtimali nedir?
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2018, 10:08:27 ÖS Gönderen: b612 »

iss

  • Global Moderator
  • Katılımcı Üye
  • *****
  • İleti: 1623
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #13 : Haziran 29, 2018, 11:19:31 ÖS »
AST 272 - ALT 542 - GGT - 154 olan değerler 2 gün önce tekrarlanan testte AST 385 - ALT 724 - GGT 181 çıktı. Bugün ki testlerde ise AST 443 - ALT 802 - GGT 191 birde bugünki testte NRBC diye birşey 0.2 çıkmış. Doktor belirli bir sebeb gözükmediğini düşmezse ilaç değişikliğine gidebileceğini söyledi. Triumeq e ara vermemi söyledi ve 3 tane başka bir ilaç verdi adını hatırlamıyorum triumeq yerine onu kullanıp pazartesi tekrar gelmemi söyledi. Karaciğer enzimlerine etki etmeyen bir ilaç dedi. Sorunun Triumeq ten kaynaklanma ihtimali olabileceğini söyledi. Hastaneye yatmamı tavsiye etti ama kabul etmedim. Hareket etmememi ve mümkün olduğunca yatıp dinlenmemi söyledi. Ancak benim birde şöyle bir problemim var pazar günü bir haftalığına tatile gidiyordum. Rezervasyon yapıldı paralar ödendi iptal etme şansım yok. Bu durumda nasıl olacak? Gitmeyi hem istiyorum hemde gitmesem baya zarardayım. Gidip orada kan testi yaptırsam bir yerde durum ne baksam gelince doktorla ona göre konuşsam. Bir akıl verseniz? Birde hivRNA negatif gelmedi, ramazanda sahur falan derken düzenim bozulduğu için 2-3 gün ilacı içmeyi unuttum. Doktor 2-3 günde olabileceğinden daha yüksek sanki dedi. Direnç geliştirmiş olma ihtimali nedir?

Öncelikle rna negatife düşmeden 2-3 gün ilaca ara verdiysen sıkıntı. Bunu yapmaman gerekirdi, ayrıca rna negatife düşmemiş vücut savas halindeyken oructa tutmaman gerekirdi. Dolutegravir hiv ilacları arasında direnc gelişebilecek en zor ilac ve bunu elemek cok iyi olmamış.
Triumeq karaciğer, stribild böbrek çözünümlü ilaclar ve dolayısıyla yan etkilerin buralarda görülme olasılığı fazla. Sürekli yukarı dogru seyreden karaciğer değerlerin varken tatil düşünmemelisin. Sonucta tatil her haliyle insanı yoruyor.   İlacını değiştirmiş ve bunu gözlemlemek için hazır izinliysen dinlenmene zaman ayırmalısın. Direnç gelişiminden ziyade ilac yan etkisi olarak yükselmiş olabilir değerler, altta yatan tüm sebepler araştırıldıysa..
Sakladığın sır senin esirindir.
Açığa vurursan sen onun esiri olursun.

b612

  • Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: AST/ALT/GGT değerleri çok yüksek???
« Yanıtla #14 : Haziran 29, 2018, 11:27:29 ÖS »
AST 272 - ALT 542 - GGT - 154 olan değerler 2 gün önce tekrarlanan testte AST 385 - ALT 724 - GGT 181 çıktı. Bugün ki testlerde ise AST 443 - ALT 802 - GGT 191 birde bugünki testte NRBC diye birşey 0.2 çıkmış. Doktor belirli bir sebeb gözükmediğini düşmezse ilaç değişikliğine gidebileceğini söyledi. Triumeq e ara vermemi söyledi ve 3 tane başka bir ilaç verdi adını hatırlamıyorum triumeq yerine onu kullanıp pazartesi tekrar gelmemi söyledi. Karaciğer enzimlerine etki etmeyen bir ilaç dedi. Sorunun Triumeq ten kaynaklanma ihtimali olabileceğini söyledi. Hastaneye yatmamı tavsiye etti ama kabul etmedim. Hareket etmememi ve mümkün olduğunca yatıp dinlenmemi söyledi. Ancak benim birde şöyle bir problemim var pazar günü bir haftalığına tatile gidiyordum. Rezervasyon yapıldı paralar ödendi iptal etme şansım yok. Bu durumda nasıl olacak? Gitmeyi hem istiyorum hemde gitmesem baya zarardayım. Gidip orada kan testi yaptırsam bir yerde durum ne baksam gelince doktorla ona göre konuşsam. Bir akıl verseniz? Birde hivRNA negatif gelmedi, ramazanda sahur falan derken düzenim bozulduğu için 2-3 gün ilacı içmeyi unuttum. Doktor 2-3 günde olabileceğinden daha yüksek sanki dedi. Direnç geliştirmiş olma ihtimali nedir?

Öncelikle rna negatife düşmeden 2-3 gün ilaca ara verdiysen sıkıntı. Bunu yapmaman gerekirdi, ayrıca rna negatife düşmemiş vücut savas halindeyken oructa tutmaman gerekirdi. Dolutegravir hiv ilacları arasında direnc gelişebilecek en zor ilac ve bunu elemek cok iyi olmamış.
Triumeq karaciğer, stribild böbrek çözünümlü ilaclar ve dolayısıyla yan etkilerin buralarda görülme olasılığı fazla. Sürekli yukarı dogru seyreden karaciğer değerlerin varken tatil düşünmemelisin. Sonucta tatil her haliyle insanı yoruyor.   İlacını değiştirmiş ve bunu gözlemlemek için hazır izinliysen dinlenmene zaman ayırmalısın. Direnç gelişiminden ziyade ilac yan etkisi olarak yükselmiş olabilir değerler, altta yatan tüm sebepler araştırıldıysa..

1 yıldır hiv pozitifim 2. aydan itibaren hivRNA negatif geldi. İlk defa böyle bir sonuç aldım yani hivRNA nın böyle olduğunu bilmiyodum. İkincisi de ilaca ara vermedim ramazan boyunca 2 yada 3 sefer içmeyi unuttum. Çünkü bir düzenim oturmuştu yatmadan önce ilacımı içip yatıyordum alışkanlık olmuştu. Ancak ramazanda sahur falan derken sabaha karşı yatınca bu biraz düzenimi bozdu. Sürekli oruçta tutmadım sınav dönemimdi boş günlerimde falan. Ama yinede uyku düzenim değiştiği için böyle bir problem oldu. CD4 de 900 e yakın çıktı yani tedavi güzel gidiyordu bu sefer niye böyle oldu anlamadım.
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2018, 11:32:48 ÖS Gönderen: b612 »

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
10 Yanıt
3287 Gösterim
Son İleti Kasım 25, 2016, 07:01:31 ÖÖ
Gönderen: Matland
11 Yanıt
2474 Gösterim
Son İleti Mart 21, 2018, 03:15:14 ÖÖ
Gönderen: googling
31 Yanıt
5429 Gösterim
Son İleti Ekim 06, 2018, 11:24:09 ÖÖ
Gönderen: OnlyRedLeftFromRainbow
4 Yanıt
1516 Gösterim
Son İleti Kasım 22, 2018, 03:15:01 ÖS
Gönderen: yenihayat1
33 Yanıt
5068 Gösterim
Son İleti Mayıs 10, 2019, 07:04:51 ÖS
Gönderen: herseyguzelolacak