0 beğenilme 0 beğenilmeme
960 kez görüntülendi
HIV + KÖŞE kategorisinde tarafından

Sevgili @hopefully ve @Mira özellikle size bir sorum var.

Göğsümün sağ üstünde, omza doğru olan yerde böyle deriden bir tık daha kahverengi (fondöten rengi gibi) iki üç tane ufak daire var. İkisi ufak, birisi 10 kuruş büyüklüğünde...

Benim tahminim mantar. Eskiden, daha negatifken, sırtımda bunlara benzer ama çok daha büyük ve biçimsiz bir leke vardı, o zaman doktora gittiğimde Zalain krem vermişti ve bir süre sonra geçmişti bu leke.

Sorum şu: doktora hiç gitmeksizin buraya Zalain sürsem bana ne zararı olur? Yanlış bir hareket mi yapmış olurum?

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Tarif ettiğin “ tinea versicolor/pytriazis versicolor” olabilir. Aklıma o geldi. İstersen fotoğraflarına bakabilirsin internetten ya da o bölgeyi çekip fotoğraf olarak link paylaşırsan bakalım.

Eğer bu ise evet zalain krem kullanabilirsin sabah akşam sürmen yeterli. Bi zararı yok. Ama yaygın ise, sırtında da var ise tablet de eklemek gerekebilir ek olarak.

Sırtını da kontrol et
tarafından
Ayrıca aşina olduğun bir krem, geçmiştede kullanmışsın. Herhangi bir yan etkisini yaşasan yazardın. Tekrar kullanmanda yanlış bir hareket yok.
tarafından

@hopefully @Mira

Fotoğrafların linkini paylaşayım. Bu üçü dışında başka bir yerde yok. İlk foto göğsün sağ üst kısmı.. İkinci fotoda onun sağ tarafı, omuz başlangıcı...

1) https://hizliresim.com/i0s70fn

2) https://hizliresim.com/1nbrzl5

Kremi kullandığımda negatiftim, şu an bir ters durumu olmaz değil mi, o anlamda sordum. Bir de yarın bir gün geçmezse, doktora gidince "neden kremi tek kullandın, bunun tabletle desteklenmesi lazımdı, yok yere kreme karşı direnç de kazanmış" gibi bir durum olmaz değil mi?

tarafından
Tata baktım fotoğraflara evet dediğim gibi. Tinea versicolor bu . Yaygın değilse sırtında vs yoksa gerekmez açıkçası tablet. Dermatolog tablet de ekleyebilir ama.

Ama en az 1 ay düzenli kullanman gerekiyor zaten, elinde yeterince var mı, son kullanma tarihi vs kontrol et, sen şimdiden kremi kullanmaya başla, randevu da al hem kontrole gitmiş olursun.
tarafından

@hopefully o zaman şöyle yapıyorum; Zalain krem bir ay kullanıyorum, sabah akşam. Bir ay sonunda eğer geçmemiş olursa gidip gösteriyorum?

Bu arada 2 hafta sonra rutin kontrolüm var, orada dermatolojiye gösterme şansım da olabilir. Kreme hiç başlamayıp 2 hafta beklesem ne olur? Geç mi olur?

tarafından
Başla kreme sabah akşam ince bir tabaka olacak şekilde lezyonların üzerine sür. Beklemene gerek yok. Acil bir durum yok acele etmene de gerek yok.

Kontrole gittiğinde de söyle kremi sürdüğünü, o zamana kadar geçerse de bu fotoğrafları gösterirsin yine.

Dediğim gibi çok yaygın olmadığı sürece krem yeterli kalıyor. Her dermatologun reçetesi de farklı. Farklı krem, hap, şampuanı da var her doktor kendine göre bir kombinasyon yapıyor.
tarafından
Tamamdır dediğin gibi yapacağım. Bir ay boyunca sabah akşam Zalain sürüyorum. Pazartesi gidip alırım eczaneden. Acil bir durumu yok anlaşılan. Zaten sanırım iki aydan fazladır bunlar burada olabilir:))) Gerçi sanki bir taneydi, üçe çıktı bu süreçte, emin değilim. Neyse.
tarafından
Evet Tatacım ☺️
0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Böyle bir rastlantı olamaz aynı şekilde sağ omuzun arkasına doğru kahverengiye benzer daire şeklinde halkalar bendede. Dün cildiyeye gittim mantar dedi. Funit tablet, krem birde şampuan verdi. Büyük ihtimalle seninkide mantar enfeksiyonudur mutlaka cildiyeye git tedavini ol geçmiş olsun.
tarafından

@Kornad_35 dostum, yukarı yoruma fotoları koydum, bir baksana benziyor mu?

Bir de şampuan ve krem olarak ne verdi? Günde kaç defa, nasıl kullanman gerekiyormuş?

tarafından
Doğrudur aynı benziyor ama sen yinede cildiyeye git ben tablet olarak funit, krem olarak dermifin şampuan olarakta konazol kullanıyorum
tarafından

@Kornad_35 dostum peki yaygın mıydı sende? Bende 3 tane var sadece. Bazılarında epey yayılmış oluyor. Detay verebilirsen çok makbule geçer.

tarafından
Sırtı bölgesinde tamamı olmasa bile sağ üst kısım omuza doğru epey var. Ben ayrıca bu mantar belasından bir türlü kurtulamadım. Cd4 iyi olmasına rağmen negatif seyretmeme rağmen senede 1 tekrarlıyor, tedavi görüyorum geçiyor 7 8 ay sonra başka bir bölgede çıkıyor.. önce ayaklarımdaydı geçti, sonra kasık ve kasık üstüydü geçti, sonra sırtımda çıktı muhtemelen buda geçecek. Ama başka bir yerde tekrarlayacaktır. Tamamen nasıl kurtulurum bilmiyorum. Ayrıca hijyenede dikkat eden biriyim
tarafından

@Kornad_35 dostum geçmiş olsun. Şimdi tam olarak anladım. Sende yaygın ve tekrarlayan bir durum olduğu için tablet vermiş.

Zamanında bir doktor demişti ki bu mantarlar bazen kafasına göre takılabiliyor. Hijyen, giydiğin çamaşırları en fazla bir gün giy ve iyi yıka, nemli tutma kendini, terleyen birisi isen gerekirse gün içinde kıyafet değiş. Bir de şunu demişti, mantarlar şekeri sever. Şekerli şeyleri mümkün mertebe az ya. Bizim memleket şekerli şeyden sadece şekeri anlıyor bu arada. Un, hamur işleri, bazı tahıllar ve bazı meyveler de çok yoğun şeker içerir.

Glisemiks endeksi düşük şeyler ye.

Bir de bağırsakla ilgili bir problemin de olabilir mi acaba? Beslenme düzenine kefir ve lahana turşusu da ekleyiver. Yağlı yiyeceklerden uzak dur. Mutlaka iyi gelecektir.

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
Konuyu açtım bari neticeyi de yazayım. Doktora gösterdim, mantarmış. Oceral isimli bir spreyi sabah ve akşam olmak üzere iki defa ilgili bölgeye sıkacakmışım, mantar geçince de kullanmayı bırakacakmışım. Çok büyük ihtimalle geçermiş, geçmezse max 6 hafta kullanacakmışım, geçmezse doktor..

Bir de kenazol şampuan verdi. Haftada 2-3 defa, banyodan sonra köpükleyip o şekilde 5 dakika bekleyip durulanacakmışım.
tarafından
Geçmiş olsun Tata gösterebilmene sevindim. Kullandın mı kremi ,azalma oldu mu bugüne kadar?
tarafından

@hopefully ilk kullanımı bir saat önce yaptım valla.

Ya bu arada topikal bir şey zaten ama yine de etkileşim sitesine baktım, bulamadım bir şey. Ben Tivicay + Epivir kullanıyorum, bu spreyin  etken maddesi oksikonazole. Konazole uzantılı 7-8 etken madde listelenmiş hiçbiri ile etkileşim yok ama spesifik olarak oksikonazole maddesi yok.

Senin yorumun ne olur?

tarafından

Etkileşim gözükmüyor.

tarafından

@Mira nın da yazdığı gibi problem yok. Tivicay-Epivir ve azol grubu antimikotikler arasında bir etkileşim yok. Tablet de olsa sprey de olsa. 

tarafından

@Mira sağol prenses.

@hopefully sağol dostum.

Hoş geldiniz, Hiv ve Aids sizelere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.
...